Cătălin Dragomir, director general HIAROM: „Ținta companiei este autosusținerea din punct de vedere energetic"

Directorul general al HIAROM Invest, Cătălin Dragomir, a dezvăluit viziunea sa în domeniul sustenabilității companiei.

Considerați că reducerea amprentei de carbon este importantă pentru HIAROM?
– Da, foarte importantă. Am doi copii și îmi doresc să mă pot uită în ochii lor cu capul sus. Cred că omenirea are puterea să ajute planeta. Pare că UE va pune din ce în ce mai mult accent pe asta. Sper să aloce resurse în continuare pentru că tehnologia există, însă este destul de scumpă. Ținta mea și a Hiarom este să ne autosustinem din punct de vedere energetic. Avem în acest moment panouri de 150 kwh instalate pe hala noastră, suficient cât să producem, măcar o jumătate de an, mai mult decât consumăm. Iar restul anului putem acoperi circa 70% din necesar. În ceea ce privește gazele, lucrăm la o variantă astfel încât să nu mai avem nevoie de ele. Deocamdată încercăm să implementăm o pompă de căldură pentru clădirea de birouri și o alternativă electrică la sistemul de încălzire al cabinei de vopsit în loc de cea pe gaz existentă.

Când au fost amplasate panourile fotovoltaice pe hala HIAROM?
– Am investit în etape, începând cu iunie 2021 și am încheiat în iunie 2022. Am început cu 50 kW și am terminat cu o putere de 160 kW. Și pot dezvălui că nu ne oprim aici.

Care este media lunară generată de panourile fotovoltaice până acum?
– De când am ajuns la 160 kw, media este undeva pe la 25 – 30 MWh/lună și ne acoperă cam 70% din consum. De fapt, în lunile de vară acoperă 100% pentru că ziua injectăm energia execedentară în rețea și o refolosim seara. În general injectăm de două ori mai mult decât luăm din rețea. Suntem prosumatori din noiembrie 2021.

Având în vedere experiența de până acum cu panourile fotovoltaice, ați sfătui și alți antreprenori să monteze așa ceva?
– Aș zice că da, însă trebuie luate în calcul anumite aspecte. Consumi energie preponderent ziua sau noaptea? Ai mașini electrice sau consumatori mari de energie electrică? Ai expunere la soare? Ai posibilitatea să injectezi în rețea? Cât poți transporta prin infrastructura proprie? Acestea sunt întrebări foarte importante. La noi s-au aliniat bine astrele și rezultatul este cel dorit. În această perioadă de vară noi alimentăm cele nouă mașini electrice ale companiei, ne asigurăm consumul și economisim energie pe care altfel am fi cheltuit lunar 4.000 – 5.000 de euro. În plus, primim ceva bani și pentru energia trimisă în rețea.

Ați menționat mașinile electrice ale HIAROM. Când le-ați cumpărat?
– Unele anul trecut, începând din mai până în septembrie. Restul anul acesta, în mai.

De ce ați cumpărat vehicule electrice și nu mașini cu motoare termice?
– Am vrut să facem ceva concret în privința reducerii amprentei de carbon. Sunt de părere că noua tehnologie trebuie ajutată, chiar dacă la început este posibil să se facă ceva experiențe pe tine. Sunt inginer mecanic și cred că o mașină electrică este mult mai fiabilă decât una tradițională, fie și dacă luăm în calcul doar diferența de complexitate a ansamblului. Dacă vorbim și despre randamentul motorului termic față de cel electric, clar câștigă electricul. Am făcut-o și pentru că ne dorim să dăm un semnal în jurul nostru, că se poate și așa. Trebuie doar să vrei.

Unde sunt încărcate mașinile electrice ale HIAROM?
– Majoritatea încărcărilor se face la firmă. Deținem 11 stații de încărcare, iar una dintre ele este dublă. Putem încarca în același timp 12 mașini la maximum 22 kWh/stație. Am amenajat și o parcare specială pentru flota electrică. Deocamdată, toate stațiile noastre sunt Type 2 cu încărcare la curent alternativ, însă mă gândesc serios ca în viitorul apropiat să luăm și o stație Fast Charge pe curent continuu.

Aveți în plan să achiziționați și alte mașini electrice?
– Am depus deja documente la fondul de mediu pentru încă două electrice și o mașină cu sistem hibrid de propulsie. Sperăm să le luăm în lunile viitoare pentru că sunt deja rezervate. Îmi doresc să schimbăm toată flota, inclusiv mașinile pentru zona de service și vânzări. E un test pentru că ei fac cele mai lungi drumuri. Urmează să facem un experiment cu un ID.3 100% electric și un Ford Puma Hybrid produs în România. De aceea am comandat următoarele mașini așa. Nu prea cred în tehnologia hibrid. Cred că beneficiezi de două tehnologii, însă niciuna la adevăratul ei potențial.

Aveți în plan alte investiții în zona energiei regenerabile, în sustenabilitatea HIAROM?
– Da, pe lângă înlocuirea încălzirii pe gaz cu pompe de căldură aer/apă și convertirea cabinei de vopsit de pe gaz pe panouri radiante alimentate cu electricitate, ținta mea este să ajungem la panouri cu o putere instalată de 300 kW pe acoperișul sediului nostru. Însă această fază o doresc implementată cu ajutorul statului sau cu fonduri europene. Între timp suntem în derularea unei achiziții de teren în apropierea sediului unde am în plan să construim un parc fotovoltaic de 0,5 MWh.

Sign up to the PURE News before our launching on the 14th of August for the chance to win a fabulous space flight into outer space for you & the person of your choice!

We hate spam just as much as you do. Your email will stay secret.

Contact