HIAROM continuă pe drumul sustenabilității: Panouri fotovoltaice cât 1.166 de copaci

Compania HIAROM continuă să-și dezvolte capacitățile de sustenabilitate. Pe lângă un parc auto tot mai „verde”, instalația fotovoltaică proprie asigură acum 160 kW. Și nu ne oprim aici.

Încă de la momentul construirii noului sediu al companiei HIAROM, la marginea Bucureștiului, în Dragomirești-Vale, au fost luate decizii radicale în privința reducerii consumului de energie, dar și a utilizării de surse nepoluante.

Astfel, noua clădire beneficiază de fațade realizate din panouri tip sandwich cu vată bazaltică, tâmplăria din aluminiu este una de top, de la Reynaers, cu geam tripan și protecție termică, iar pe fațada sudică au fost amplasate jaluzele din aluminiu de la Warema pentru a reflecta cât mai mult radiația solară. Aceste detalii, aparent insignifiante, ne-au ajutat să menținem o temperatură constantă atât vara cât și iarna, fără un consum excesiv de energie.

Cunoscând problemele mediului și menținând ținta propusă de a fi una dintre companiile deschizătoare de drumuri în privința reducerii ampretei de carbon am decis să ne producem singuri energia necesară activității din resurse regenerabile. În acest sens am început, treptat, încă din iunie 2021 să amplasăm panouri fotovoltaice pe noua clădire a HIAROM. Într-o primă etapă am putut astfel genera 50 kW pentru ca, după a doua etapă, să atingem 160 kW.

Realizată din fonduri proprii, pentru că fondurile guvernamentale s-au dovedit greu de obținut în timp util, investiția în panouri fotovoltaice ne-a ajutat să acoperim circa 70% din consumul propriu de energie. Ulterior, odată cu obținerea certificatului de prosumator și cu creșterea puterii generate, am reușit să acoperim și restul de 30%.

Experiența HIAROM în acest domeniu dovedește că investițiile în panouri fotovoltaice sunt nu doar utile ci și rentabile, însă, așa cum declară Cătălin Dragomir, directorul general al companiei, un antreprenor trebuie să cântărească bine o astfel de decizie.

„Consumi energie preponderent ziua sau noaptea? Ai mașini electrice sau consumatori mari de energie electrică? Ai expunere la soare? Ai posibilitatea să injectezi în rețea? Cât poți transporta prin infrastructura proprie? Acestea sunt întrebări foarte importante. La noi s-au aliniat bine astrele și rezultatul este cel dorit. În această perioadă de vară noi alimentăm cele nouă mașini electrice ale companiei, ne asigurăm consumul și economisim energie pe care altfel am fi cheltuit lunar 4.000 – 5.000 de euro. În plus, primim ceva bani și pentru energia trimisă în rețea”, menționează Cătălin Dragomir.

Chiar mai important, conform directorului general HIAROM, „în acest an sistemul a stopat emiterea a 40.000 kg de CO2, echivalentul a 1.166 de copaci. Suntem foarte bucuroși de asta”.

Un detaliu pe care trebuie să îl cunoască oricine pornește la drum cu o investiție în sustenabilitatea companiei prin instalarea de panouri fotovoltaice este că, odată devenită funcțională, instalația schimbă obiceiurile de consum. Mai exact, impune utilizarea energiei electrice cu preponderență în orele în care producția acesteia e cea mai mare.

În acest context, HIAROM privește către viitor țintind o producție chiar mai mare de energie. În următoarea perioadă va fi demarată o nouă etapă de extindere a micului parc fotovoltaic instalat pe acoperișul sediului companiei. Aceasta va duce puterea totală generată până la 300 kW.

Însă, conform lui Cătălin Dragomir, „aceasta nouă fază de extindere o doresc implementată din fonduri guvernamentale sau europene. Ba mai mult chiar, în prezent ne aflăm în plin proces de achiziție a unui teren aflat în apropierea sediului nostru pe care avem în plan să construim un parc fotovoltaic de 0,5 MWh”.

Iar planurile de a impune HIAROM drept o companie sustenabilă nu se opresc aici. Pe lângă investițiile derulate pentru instalația fotovoltaică, pentru achiziția de mașini electrice și pentru cele 12 stații de încărcare destinate acestora, în anii următori este prevăzută înlocuirea încălzirii pe bază de gaz cu un sistem de pompe de căldură aer/apă. Iar cabina pentru vopsit va fi convertită de pe gaz pe panouri radiante alimentate cu electricitatea generată de propiile panouri.

Sign up to the PURE News before our launching on the 14th of August for the chance to win a fabulous space flight into outer space for you & the person of your choice!

We hate spam just as much as you do. Your email will stay secret.

Contact