Sign up to the PURE News before our launching on the 14th of August for the chance to win a fabulous space flight into outer space for you & the person of your choice!
Utilaje tip VMS, proiectate și asamblate de HIAROM în România, iau parte la construcția Grand Paris Express, megaproiectul de 42 de miliarde de euro din capitala Franței.
La Paris se află în plină desfășurarea așa-numitul Grand Paris Express, proiect care vizează reorganizarea și extinderea rețelei de transport la scara zonei metropolitane. Considerat cel mai mare proiect de infrastructură din Europa, acesta este susținut inclusiv de utilaje produse de HIAROM Invest în România.
Chiar în această vară, ca urmare a finalizării primei jumătăți a tunelului Liniei 16 între Saint-Ouen și Aulnay de către patru mașini de foraj (TBM), se desfășoară etapa de amplasare a traverselor și a șinelor, activitate la care VMS-urile proiectate și asamblate de HIAROM au un rol cât se poate de important.
La construcția deja faimosului proiect Grand Paris Express, anunțat în 2007 și demarat în 2015, lucrează în prezent nu mai puțin de cinci utilaje realizate de HIAROM Invest pentru clienții săi ETF și Eiffage TSO. Odată cu primirea contractului de lucrări, aceste două companii au decis, ca urmare a studierii ofertelor de pe piața vehiculelor multifuncționale (VMS), să solicite HIAROM realizarea unor utilaje personalizate.
Alegând HIAROM ca furnizor pentru vehiculele multifunționale destinate utilizării în tuneluri și dotate cu diverse echipamente de lucru, dar și cu două cabine la extremități astfel încât să poată fi manevrate în ambele direcții ale galeriei, companiile ETF și Eiffage TSO au făcut compania românească părtașă la realizarea unui proiect spctaculos care are ca scop realizarea la Paris a patru linii suplimentare de metrou 100% automat (fără conductor) care acoperă o lungime de 200 km de cale ferată și conectează 68 de stații.
Utilaje tip VMS „made in Romania”
Cu o vastă experiență în realizarea de utilaje specializate după specificațiile clientului, HIAROM a început relativ recent să producă VMS-uri. Acest aparent dezavantaj a fost transformat rapid într-un atu apreciat, după cum se vede, chiar de companii internaționale implicate în proiecte majore.
În trecut, VMS-urile realizate de HIAROM au participat la proiecte de infrastructură din Thailanda și Qatar dovedindu-și atât utilitatea cât și fiabilitatea. VMS 342, utilajele realizate inițial și exportate de HIAROM, aveau o sarcină maximă de 34 de tone și două axe (tracțiune 4×4), însă noii clienți implicați în proiectul din Franța au solicitat o capacitate sporită de transport.
Așa a luat naștere VMS 424, utilaj de 50 de tone, cu patru axe și tracțiune 8×8 care poate asigura o capacitate maximă de 17 tone pe fiecare axă. Pe lângă capacitatea majorată de transport, noul VMS este livrat, în funcție de solicitările clienților, cu accesorii dedicate diferitelor activități prevăzute, precum transportul traverselor și al șinelor, încărcarea și descărcarea acestora cu ajutorul macaralei HIAB autopurtate, transportul de personal – până la 18 persoane în trei cabine dedicate -, sau turnarea plăcilor de beton cu ajutorul unei betoniere Cifa.
Un alt avantaj al utilajului este capacitatea de a funcționa pe principiul șină-șosea. VMS 424 are axe rutiere și osii feroviare care formează câte un boghiu pentru fiecare punte. Acestea au capacitatea de a vira sau de a ajuta la deplasarea tip crab.
Inovațiile propuse de HIAROM clienților de VMS nu se opresc aici. De exemplu, VMS 424 este echipat cu un motor Caterpillar cu șase cilindri și puterea de 205 kW. Tracțiunea este realizată cu ajutorul unei transmisii hidraulice și a opt motoare. Această soluție tehnică a favorizat o arhitectură variabilă și eliminarea ambreiajului. Mai mult chiar, un detaliu util în cazul realizării de lucrări în spații înguste precum tunelurile, vehiculul poate fi controlat exclusiv din joystick-ul macaralei.
Grație integrării foarte bune cu macaralele HIAB, companie al cărei distribuitor în România este chiar HIAROM, comenzile VMS-ului pot fi preluate de la distanță, eliminându-se cabinele de control. Astfel, lungimea totală a utilajului scade de la 18 metri la doar 15.
HIAROM, parte în construcția megaproiectului Grand Paris Express
Sub titulatura Grand Paris Express se ascunde o lucrare de avangardă care prevede construirea, 90% în subteran, a patru noi linii de metrou – 15, 16, 17 și 18 – care urmează să deservească zilnic, începând cu 2030, circa două milioane de pasageri.
Lucrarea are un cost estimat de 35,6 miliarde de euro, la care au fost adăugat un provizion de 7 miliarde pentru eventuale riscuri neprevăzute. Astfel, costul final ar putea depăși 42 de miliarde de euro.
Conform municipalității din Paris, cele patru noi linii de metrou înconjoară capitala și vor asigura conexiuni cu cele trei aeroporturi ale orașului. Oficialii francezi notează chiar că „un director de companie va putea ajunge de la Aeroportul Roissy Charles-de-Gaulle până în zona La Défense în doar 34 de minute”, iar „un cercetător care vrea să ajungă de la aeroportul Orly la universitatea Paris Saclay va avea nevoie de nu mai mult de 15 minute în loc de o oră și șase minute ca în prezent”.
Compania HIAROM Invest este mândră să facă parte dintre artizanii Grand Paris Express prin utilajele inovatoare puse la dispoziția constructorilor acestui megaproiect european.
Sign up to the PURE News before our launching on the 14th of August for the chance to win a fabulous space flight into outer space for you & the person of your choice!
We hate spam just as much as you do. Your email will stay secret.